ششمین نشست امنیت غذایی با موضوع الگوی کشت در استان مازندران: چالش ها و راهکارها در دانشگاه برگزار شد

[views]
صفحه نخست » Uncategorized » ششمین نشست امنیت غذایی با موضوع الگوی کشت در استان مازندران: چالش ها و راهکارها در دانشگاه برگزار شد

ششمین نشست امنیت غذایی با موضوع الگوی کشت در استان مازندران: چالش ها و راهکارها در دانشگاه برگزار شد

به گزارش روابط عمومی، ششمین نشست از سلسله نشست های امنیت غذایی با موضوع الگوی کشت در استان مازندران: چالش ها و راهکارها با حضور دکتر پیردشتی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه، دکتر مجاوریان و دکتر شیرزادی عضو هیات علمی گروه اقتصاد کشاورزی، دکتر موسوی کارشناس زراعت دانشگاه، علی حبیب زاده رئیس گروه حفاظت و بهره برداری آب سطحی- آب منطقه ای مازندران، هما نوغان کار کارشناس منابع آب – آب منطقه ای مازندران، و سایر اعضای هیات علمی دانشگاه در سالن اجتماعات روابط عمومی دانشگاه برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه ششمین  نشست از سلسله نشست های امنیت غذایی با موضوع برنامه الگوی کشت در استان مازندران: چالش‌ها و راهکارها با حضور علاقمندان  در سالن اجتماعات روابط عمومی دانشگاه برگزار شد.

دکتر پیردشتی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه در این نشست بیان کردند: این گونه نشست ها می تواند باعث کاهش دغدغه های کشاورزان و مسئولین اجرایی طرح شود.

 دکتر پیردشتی  به چالش های گوناگون فراروی کشاورزی از قبیل کمبود منابع آبی و نهاده های کشاورزی از بذر اصلاح شده خوب تا کود و از طرف دیگر بازار پر نوسان فروش محصولات اشاره و به نقش و اهمیت سامانه کشت مناسب  برای رفع این چالش ها اشاره کردند.

 ایشان ایجاد سامانه آماری جامع برای دریافت و پردازش داده­ها، توانمند­سازی و آگاهی­بخشی کشاورزان، بهبود هوش محیط­زیستی، ارائه مشوق های مالی مانند پاداش بهره­وری، تقویت ظرفیت نیروی انسانی بخش کشاورزی، توسعه فرهنگ کشاورزی حرفه­ای، تقویت نقش مشارکتی کشاورزان، بهبود ضریب نفوذ دانش و فناوری در کشاورزی، همکاری بیشتر دانشگاه ها، مراکز آموزشی و دستگاه­های اجرایی را از مواردی برشمردند که توجه بیشتر به آنها موجب توسعه و گسترش هر چه بیشتر برنامه سامانه کشت در استان خواهد شد.

دکتر پیردشتی همچنین بر ادامه نشست ­های دبیرخانه امنیت غذایی درباره بررسی بیشتر این  طرح در آینده نزدیک با حضور همه­ی بخش­های مرتبط تاکید نمودند. نشست­هایی که بتواند از طریق همیاری، همفکری و هماهنگی دستگاه‌های اجرایی و مراکز آموزشی و پژوهشی استان، برون­رفت از چالش­های موجود و ارائه راه­حل­های مناسب را به همراه داشته باشد.

 دکتر شیرزادی عضو هیات علمی  گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه در این نشست اظهار داشتند: طراحی و اجرای الگوی کشت مناسب، به منظور کنترل هر چه بیشتر عوامل محدود کننده (هم‌چون خاک زراعی، عوامل اقتصادی، تغییرات اقلیمی، خرد بودن اراضی، نیروی کار) بخش کشاورزی در هر منطقه ای و بهره‌برداری بهینه از امکانات موجود ضرورتی است که دنیا بدان پی برده و عمل کرده است و ما نیز به عنوان کشوری که به سمت توسعه گام بر می‌داریم با عمل به این مهم می‌توانیم بر چالشهای تولید در استان و کشور فائق آئیم.

وی گفت: برای دستیابی به الگوی کشت عملیاتی باید واقعیتهای جامعه کشاورزی در هریک از مناطق استان شامل پتانسیل ها و ظرفیت های هرمنطقه، میزان منابع، عوامل و نهاده های تولیدی و توجه به پایداری آنها،  محدودیتهای اقلیمی و منابع آبی، اصل مزیت نسبی تولید آن محصولات در هر منطقه، حمل و نقل محصولات و آب مجازی و بعلاوه توجه به وجود بازار، قیمت محصولات کشاورزی، هزینه های تولیدی و دستیابی به امنیت غذایی (توجه به پتانسیل ها و ظرفیت های تولیدی  در هر منطقه و وجود بازار محصولات کشاورزی) مورد توجه قرار گیرد. در این راستا استفاده از تکنیک‌های مدرن و کارایی برنامه‌ریزی، به طوری که بتواند کلیه عوامل اثرگذار بر سیاست‌های بخش کشاورزی و آثار اقتصادی آن را بسنجد بسیار ضروری و راهگشا خواهد بود و می توان  با استفاده از مدلسازی و شبیه سازی الگوی کشت منطقه­ای، تصمیمات مناسبی را براساس چقدر نیاز، چقدر منابع و چه میزان پتانسیل را برای کشت محصولات در هر یک از مناطق استان ارائه داد.

این عضو هیات علمی  گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه افزود: برای موفقیت در طراحی و تدوین الگوی کشت باید الگوی کشت منطقه ای و محلی برای استان طراحی گردد. با توجه به اینکه طراحی و تدوین الگوی کشت منطقه ای در هریک از بخش ها و مناطق استان (به لحاظ متنوع بودن شرایط و ویژگی های مختلف کشاورزی آن) نیازمند حجم انبوهی از داده ها و اطلاعات می باشد لذا استفاده از سیستم های پشتیبان تصمیم محلیِDecision Support system  Local می تواند در مدیریت این داده­ها مفید باشد و سبب  بهبود دقت، کیفیت و به­روز بودن تصمیم­گیری­ها شود. با توجه به انعطاف­پذیری بالا و تعامل گسترده بین اجزای این سیستم­های پشتیبان تصمیم (شامل پایگاه داده (بانک اطلاعاتی)، پایگاه مدل و نرم افزار) می­توان انتظار داشت که الگوی کشت منطقه­ای با قابلیت بالای کاربردی و در جهت  دستیابی به اهدف اقتصادی، محیط زیستی، سیاستی، امنیت غذایی، افزایش بهره‌وری عوامل تولید و پایداری تولید به نحو  مطلوب و غیرآرمانی را نتیجه دهد.  

دکتر رزاقی عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به اینکه اجرای الگوی کشت چالش های زیادی به همراه دارد اظهار داشتند: بعد اجتماعی و روان­شناختی کشاورزان از اهمیت ویژه­ای برخوردار است و کارشناسان ترویج وظیفه اصلی در این رابطه دارند.  مشکل بعدی در تهیه برنامه الگوی کشت نبود اطلاعات کافی برای تحقیقات و پیش­بینی آینده آن است. آقای دکتر مجاوریان عضو هیات علمی دانشگاه نیز ایجاد انگیزه های لازم در کشاورز را برای اجرای موفق برنامه الگوی کشت ضروری دانستند.

نکته بعدی مورد تاکید ایشان نقش ­آفرینی دولت  به عنوان نماینده کشاورزان بود نه اینکه برنامه ها را بدون لحاظ کردن نظرات کشاورزان طراحی کنند که این خود منجر به شکست طرح خواهد شد.

ایشان لزوم فرهنگ سازی در اینگونه طرح ها را برای پیشبرد اهداف آن از موارد بسیار مهم برشمردند.

دکتر حبیب زاده کارشناس شرکت آب منطقه ای مازندران که در این نشست حضور داشتند بیان کردند: باید نگاه های مدیریتی به سوی مدیریت یکپارچه سوق داده شود و همچنین نگاه محیط زیستی و کمبود منابع آب می­تواند خیلی تاثیر­گذار باشد. 

دکتر یاسر یعقوبیان عضو هیات علمی دانشگاه عوامل تاثیر­گذار فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی را در موفقیت این گونه طرح ها خیلی مهم دانستند.

 از نظر ایشان، این جنبه ها در طرح باید خیلی موشکافانه بررسی شده و مشکلات موجود را با راه حل های بهینه برطرف کرد و نباید تصمیم­گیری ها شتاب­زده باشد.

دکتر شیرزادی در جمع بندی این نشست اظهار داشت: برنامه اجرایی الگوی کشت آماده است و شاید بعضی جاها نقص داشته باشد ولی در کل چون همه جانبه بررسی شده است می تواند به عنوان برنامه پایه یا شروع­کننده باشد و در طول اجرا نقایص و کاستی­های آن با بازخوردی که گرفته می شود برطرف شود.

آخرین ویرایش: ۱۴۰۱-۱۲-۲۴
__________________

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 نظر, متوسط: 1,00 از 5)
Loading...